Sanatatea in fiecare locuinta: materiale inovative pentru un aer mai bun

Materialele de constructie, culorile si mobila pot emana diferite substante pouante, din cauza carora aerul din incapere sa fie incarcat cu bacterii, care pot avea urmari grave asupra sanatatii in timp. O alternativa a renovarii complete dar costisitoare sunt produsele care curata si improspateaza aerul.

Tacute si invizibile pericolele se instaleaza „confortabil” in locuinta noastra fara ca noi sa ne dam seama sau sa banuim ceva. Pe langa faptul ca nu pot fi vazute cu ochiul liber, acestea nu fac niciun zgomot care sa ne atraga atentia sau un semnal de alarma. Doar simtul nostru olfactiv le poate percepe uneori, deoarece unele miros urat, intepator. Altele in schimb nu au niciun miros. Indiferent de cum sunt toate aceste pericole „atenteaza” la sanatatea noastra, iar acestea sunt substantele poluante care se afla in aerul pe care il respiram din locuinta noastra. Doar o analiza biologica a celor patru pereti poate depista tot ce este daunator si de la ce provine.

Concentratia acestor substante in aerul din incaperile casei influenteaza de cele mai multe ori starea de spirit si sanatatea. Cercetatorii se ocupa de acest fenomen de multi ani si studiaza reactiile organismului uman care se imbolnaveste din cauza acestor substante. Simptomele si bolile pot fi diverse: boli ale aparatului respirator, dureri de cap, alergii, probleme ale pielii, oboseala, lipsa de concentrare si chiar si forme de cancer.
Posibilele motive pentru toate aceste afectiuni pot fi: fibrele din azbest si minerale, bacteriile, ciupercile care se formeaza din cauza mucegaiului, substante chimice, etc. Totusi, cum ajung aceste substante in aerul respirabil? Azbestul era foarte mult folosit in industria constructiilor datorita caracteristicii sale de protectie antiincediu. Vata minerala este un material care izoleaza si retine caldura in interiorul locuintei. Mugegaiul se formeaza in locurile umede, iar substantele chimice se regasesc in multe materiale de constructii si in mobila, deoarece ele fac parte din compozitia vopselelor, a lacurilor, a adezivilor, etc. in anumite conditii aceste substante se „desprind” din compozitia acestora regasindu-se astfel in aerul respirabil, iar de acolo pe caile respiratorii sau pe piele.
Compusul chimic denumit formaldehida (metanal), care este de fapt o solutie apoasa, este un gaz cu miros intepator si este folosit pentru producerea adezivilor, a rasinei care se foloseste apoi la fabricarea placilor de lemn sau a spumei de izolat. De aceea, pe langa fumul de tigare, mobila din placaj reprezinta una dintre cele mai mari surse de formaldehida. Placajul se regaseste de altfel si in perete sau in podea. In mod normal nu este permis ca in birou sau in locuinta sa existe o cantitate mai mare de 0,1 ppm (parts per million) din aceasta substanta.
Solutii pentru un aer curat
Ce trebuie sa facem si cum sa actionam in vederea combaterii acestei probleme? Atunci cand este vorba despre o constructie noua evitati produsele care contin substante chimice peste limita permisa. Un sigiliu autorizat de diferitele institute care se ocupa de produsele care protejeaza mediu este un semn prin care putem face diferenta intre ceea ce e bine sau ceea ce nu e bine sa folosim. In cazul in care locuinta este veche numai o renovare si o reabilitare din temelie reprezinta metoda perfecta pentru ca aerul din locuinta sa fie curatat si improspatat. Cu toate acestea exista si alte alternative eficiente: in ultima vreme industria a dezvoltat fel de fel de materiale si de produse, care contin minimul de substante poluante si care ajuta la filtrarea aerului. De exemplu tencuielile din argila sau din calcar absorb mirosurile nedorite si regleaza umiditatea din incapere.

Sursa articolului: InCasa.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *